
Datum: 24 maart 2025
Auteur: Wesley Jongen
In het tweede deel van deze serie over interprofessionele samenwerking in de gezondheidszorg, zoomen we in op het belang van deze thematiek in het onderwijs. We spraken met Hester Smeets, projectleider van de herziening van het interprofessionele onderwijs in het domein zorg & welzijn bij Zuyd Hogeschool.
Je bent recent gepromoveerd, kun je ons iets vertellen over je promotieonderzoek?
“Mijn promotieonderzoek was gericht op de toetsing van interprofessioneel samenwerken in het hoger onderwijs. Het onderzoek richtte zich op hoe studenten beoordeeld kunnen worden op hun vermogen om interprofessioneel samen te werken. Dit omvatte het ontwikkelen van toetsinstrumenten en -procedures om de interprofessionele competenties van studenten te beoordelen. Het doel was om richtlijnen op te stellen die gebruikt kunnen worden om een interprofessionele toetsprocedure te ontwerpen, te denken aan bijvoorbeeld de toetstaken, of de toetsinstrumenten.”
Binnen Zuyd ben je projectleider van de herziening van het interprofessionele onderwijs. Wat houdt deze functie in?
“Vanuit deze functie ben ik verantwoordelijk voor het integreren van interprofessioneel onderwijs in de reguliere curricula. Voorheen bestond dit onderwijs met name uit losse modules per studiejaar, maar deze voelden voor studenten vaak niet authentiek. Het doel van de herziening is om interprofessioneel onderwijs een logisch en geïntegreerd onderdeel van de reguliere lesstof te maken, zodat studenten het beter kunnen plaatsen en er meer waarde aan hechten.”
Hoe ver is het interprofessionele onderwijs op dit moment ingebed binnen Zuyd?
“De integratie van interprofessioneel samenwerken binnen Zuyd is een lopend proces. Het omvat acht bachelor opleidingen en vereist afstemming tussen verschillende curricula. Dit proces is uitdagend omdat elke opleiding zijn eigen tempo en structuur heeft, wat het moeilijk maakt om interprofessioneel onderwijs op uniforme wijze te integreren. Daarnaast zijn er veel verschillende betrokkenen, wat de coördinatie extra complex maakt.” Hester ziet haar rol dan ook als verbindende schakel tussen de verschillende opleidingen om deze afstemming te realiseren. “Momenteel wordt er gezocht naar raakvlakken tussen de curricula van verschillende academies, zoals gemeenschappelijke thema’s of ziektebeelden, en momenten waarop studenten gezamenlijk aan projecten kunnen werken.”
Welke goede voorbeelden zijn er te noemen?
“We hebben bijvoorbeeld al het interprofessioneel teamoverleg, waarbij studenten van verschillende opleidingen, zoals huisartsgeneeskunde vanuit de Universiteit van Maastricht en diverse zorgopleidingen vanuit Zuyd Hogeschool, samenwerken aan patiëntcasuïstiek om een gezamenlijk zorgplan te ontwikkelen. Daarnaast is er de Mens Achter de Patiënt module, waarbij studenten uit verschillende opleidingen (mbo – hbo – wo) in gesprek gaan met echte patiënten om hun verhalen te horen en te begrijpen. Ook zijn er de interprofessionele bachelor scripties, waarbij studenten gezamenlijk een afstudeeronderzoek doen, alsook stages waarbij studenten echt aan de slag gaan met interprofessionele praktijkopdrachten. Er bestaat dus al heel veel en de genoemde voorbeelden zijn echt hele goede elementen die we zeker behouden. Daarnaast willen we kijken hoe we het interprofessionele onderwijs kunnen verstevigen en nog beter kunnen inbedden doorheen het hele curriculum.”
Hoe zou interprofessionele samenwerking vorm kunnen krijgen binnen masteropleidingen als de master Gezondheidsinnovatie (MGI) en de master Advanced Nursing Practice (MANP)?
“Hoewel de huidige focus ligt op de bacheloropleidingen, is het plan om ook naar de masteropleidingen te kijken. Voor de masteropleidingen is het belangrijk om te onderzoeken waar het interprofessionele aspect in hun authentieke beroepssituaties ligt. Voor de Master Advanced Nursing Practitioner (MANP) zou dit bijvoorbeeld kunnen liggen in stages en samenwerking in de praktijk. Voor de Master Gezondheidsinnovatie (MGI) zou dit kunnen liggen in beleidsvraagstukken die verschillende perspectieven vereisen. Het is essentieel om samen met professionals uit het werkveld te bepalen waar de interprofessionaliteit precies in zit en hoe studenten hierop voorbereid kunnen worden.”