
Datum: 11-04-2025
Auteur: Wesley Jongen
In een wereld waarin complexe sociale en zorgvraagstukken steeds vaker voorkomen, is interprofessioneel samenwerken onmisbaar. Voor dit derde artikel in de serie over interprofessionele samenwerking, sprak ik met Chris Lalieu, projectmedewerker bij de Innovatiewerkplaats van MIK & PIW Groep en betrokken bij het bijzonder lectoraat Interprofessionele Samenwerking. Chris licht toe hoe een interprofessionele aanpak innovatie en kwaliteit bevordert in de praktijk.
De noodzaak van interprofessioneel samenwerken
Lalieu benadrukt dat interprofessioneel samenwerken van groot belang is om de toenemende complexiteit van zorgvragen aan te pakken. “De steeds complexer wordende zorgvragen kunnen alleen effectief worden opgelost door het probleem vanuit verschillende perspectieven te benaderen”, zegt hij. “Door deze aanpak komen we tot betere en duurzamere oplossingen”. Dit geldt zowel intern, binnen de gefuseerde disciplines van de organisatie, als extern, in samenwerking met wijkpartners.
Voorbeelden van innovatie
Een treffend voorbeeld van succesvolle samenwerking is een traject rondom vitaliteit. Het simpelweg aanbieden van vitaliteitsprogramma’s bood geen passend antwoord op de bestaande hulpvraag, omdat de hoge werkdruk het probleem juist complexer maakte. Door de krachten te bundelen en meerdere expertises binnen de organisatie te betrekken, zoals HR, de bedrijfsarts en locatiemanagers, kon een effectievere aanpak worden ontwikkeld. Vitaliteitscoaches gingen actief op zoek naar manieren waarop ze écht van waarde konden zijn voor medewerkers. “Door de koppen bij elkaar te steken, konden we het proces beter inrichten en medewerkers betere begeleiding bieden,” aldus Lalieu.
Cultuur en competenties als randvoorwaarden
Lalieu ziet innovatie en samenwerking als twee zijden van dezelfde medaille. Randvoorwaarden zoals eigenaarschap, duidelijke kaders en competenties binnen teams zijn cruciaal. “Zelforganisatie werkt alleen als mensen weten binnen welke grenzen ze keuzes mogen maken,” stelt hij.
Impact op de cliënt
Wat merkt de cliënt van deze inspanningen? Volgens Lalieu resulteert interprofessioneel samenwerken in betere afstemming en toegankelijkere zorg. “Als professionals nauwer samenwerken, kan er sneller worden geschakeld en krijgt de cliënt tijdiger de juiste hulp,” legt hij uit. Dit is zichtbaar in projecten zoals de kinderraad, waarbij kinderen en ouders direct worden betrokken bij besluitvorming.
De weg vooruit
Hoewel er al veel gebeurt, benadrukt Lalieu dat een open blik essentieel blijft. Het delen van successen binnen en buiten de organisatie is een belangrijke stap om interprofessionele samenwerking verder te versterken en een cultuur van innovatie te waarborgen.
Met dit alles is duidelijk: interprofessioneel samenwerken is niet slechts een trend, maar een noodzaak voor organisaties die wendbaar en toekomstbestendig willen zijn.