In het artikel van deze week besteden we aandacht aan het initiatief voor een Gezondheidsakkoord Limburg. Ik sprak hiervoor met mede-initiatiefnemer Paulette Wauben.
Wat is het Gezondheidsakkoord Limburg en vanwaar dit initiatief?
“Het Gezondheidsakkoord Limburg is een initiatief van een aantal mensen die zien dat we in Limburg, met name Zuid-Limburg, achterlopen qua gezondheid. We zien ook dat er heel veel kennis is over gezond leven, en dat er al heel veel goede initiatieven zijn om de gezondheidssituatie van Zuid-Limburg te verbeteren, van de Maastricht-studie, tot de Gezonde Basisschool van de Toekomst, tot het concept van positieve gezondheid. Ik denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat er zeker 60 van zulke initiatieven zijn.” Kortom, de noodzaak wordt wel degelijk gevoeld in de regio. Het Gezondheidsakkoord Limburg is een initiatief samen met Economische Samenwerking Zuid-Limburg (ESZL), vanuit de gedachte dat voor economische ontwikkeling van de regio voldoende gezonde werknemers essentieel zijn. Doel van het Gezondheidsakkoord Limburg is het verbeteren van de gezondheid van de Limburgse bevolking vanuit een preventieve en integrale aanpak.
Welke partijen zijn betrokken bij de uitvoering van het Gezondheidsakkoord?
“Op 24 april 2018 heeft er een startbijeenkomst plaatsgevonden, bijgewoond door zo’n 60 stakeholders. Het pallet aan stakeholders is op zijn minst divers te noemen, van overheden, zorgverleners, burgers, tot scholen en ondernemers aan toe. Doel was niet alleen deze partijen bij elkaar te brengen, maar ze vooral ook boven hun eigen niche uit te laten kijken”.
Zoals u zelf al aangaf zoeken partijen in de zorgsector elkaar met enige regelmaat op om te komen tot afstemming en samenwerking. Dit blijkt onder andere uit de veelheid aan reeds bestaande initiatieven. In hoeverre is het Gezondheidsakkoord vernieuwend?
“Tot nu toe bleven we steeds in hetzelfde kringetje bewegen. Het vernieuwende van het Gezondheidsakkoord is de persoonlijke benadering, de kracht van de mensen in het netwerk, en de deelname van een gevarieerde, multidisciplinaire groep aan organisaties. Daarnaast worden veel van de bestaande initiatieven uitgevoerd vanuit een projectmatige aanpak, met een begin- en een eindpunt. Het doel van het Gezondheidsakkoord is juist om te verbinden en te verduurzamen. Het is meer een beweging die we in gang willen zetten.”
Wat gaat de individuele zorgbehoevende burger (zoals de eenzame oudere) merken van de uitvoering van het Gezondheidsakkoord?
“Ik hoop dat ook zij het eigenaarschap gaan voelen en beseffen dat ze invloed hebben op de uitvoering van het akkoord.” En natuurlijk moet dit convenant ook tot tastbare zaken leiden, zo blijkt uit het verhaal van Paulette, waarbij deelnemers worden gekoppeld aan concrete projecten. Deelname is “vrijwillig maar niet vrijblijvend”.
Welke concrete resultaten heeft het Gezondheidsakkoord Limburg over een jaar bereikt?
“Aan het eind van het jaar plannen we de volgende, bredere, stakeholderbijeenkomst waar partijen concrete afspraken met elkaar maken (een convenant). Maar heel eerlijk, we weten nog niet precies waar we naartoe gaan. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat initiatieven van onderop worden ontplooid. Vanuit het Gezondheidsakkoord gaan we het minimum organiseren om die initiatieven te faciliteren.” Doel is in ieder geval wel dat zo veel mogelijk verschillende partijen zich committeren en dat dit ook door druppelt naar alle lagen van die organisaties, maar zeker ook naar de rest van de samenleving. Wat dit laatste punt betreft vind ik het voorbeeld treffend dat Paulette noemt met betrekking tot de Gezonde Basisschool van de Toekomst. Zo is het niet de bedoeling dat kinderen op school van alles over gezonde voeding geleerd krijgen en vervolgens thuis snoepjes krijgen van hun ouders omdat het zo’n zware dag was. Precies dat is volgens mij de strekking van het Gezondheidsakkoord: een gedeeld gevoel van urgentie en de wil om met elkaar de bevolking van Limburg weer een stukje gezonder te maken.
Bedankt voor het lezen en mocht u vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet om ons te contacteren.