Een tijdje geleden mocht ik als European Public Health (EPH) alumnus een praatje geven tijdens de European Public Health conferentie in Maastricht. In het eerste artikel van PH-Limburg schreven we al over de bacheloropleiding EPH. Tijdens de conferentie, georganiseerd door en voor studenten, presenteerden de derdejaars bachelor studenten hun afstudeerthesis aan elkaar en aan medewerkers van de vakgroep International Health.
Ik vertelde de studenten iets over het hoe en waarom van mijn eigen studiekeuzes en over mijn werkzaamheden in de public health sector, waaronder mijn PhD-onderzoek over de hervormingen van de langdurige zorg in Nederland. Daarnaast probeerde ik uit te leggen waarom Limburg een unieke regio is op het gebied van public health. Voor mij heeft deze uniekheid enerzijds te maken met de uitdagende demografische situatie (gekenmerkt door een hoge mate van vergrijzing), gecombineerd met een groeiend arbeidsmarktprobleem in de zorg en een gezondheidsachterstand ten opzichte van de rest van Nederland (althans in sommige delen van Limburg). Maar tegelijkertijd is Limburg uniek in de veerkracht waarmee het deze uitdagingen te lijf gaat. De vele initiatieven die wij met PH-Limburg het afgelopen jaar al aan de orde hebben gesteld zijn directe voorbeelden van deze veerkracht.
Na de aftrap was het aan de studenten zelf. Het motto van de conferentie was niet voor niets ‘Shape the future of European Public Health. It starts with you’. Veel verschillende thema’s, gericht op verschillende delen van de wereld, passeerden de revue. Maar ook thema’s met (mogelijke) relevantie voor onze regio kwamen aan de orde, zoals ‘Sexual harrassment in the nightlife of Maastricht’ (over seksuele intimidatie in het Maastrichtse nachtleven), ‘Interoperability between European hospitals – improving the documentation of rare diseases’ (over de samenwerking tussen Europese ziekenhuizen in het kader van zeldzame ziektes) en ‘Comparing national health literacy action plans in Europe’ (over de vergelijking van nationale actieplannen voor het verbeteren van de gezondheidsvaardigheden van de bevolking, oftewel het vermogen van mensen om informatie over gezondheid te vergaren, begrijpen en toe te passen).
Ik vroeg de organisatoren van de conferentie (het ‘EPH Conference Team’) en de huidige coördinator van de bachelor EPH (dr. Matt Commers), naar hun ervaringen van de dag.
Hoe hebben jullie vanuit de organisatie de conferentie ervaren?
Lieke van Grootel (één van de organisatoren) blikt verheugd terug: “De conferentie liep super. Kleine dingen in de voorbereiding hadden beter kunnen worden voorbereid, maar over het algemeen waren wij erg tevreden.”
Hoe hebben de studenten de conferentie ervaren?
Volgens Matt Commers ervaren studenten de conferentie op meerdere manieren: “Ik denk dat ze de conferentie vooral zien als deadline, het moment waarop ze geacht worden om te presenteren over hun thesisonderzoek. Dat brengt soms spanning met zich mee, maar is ook wel een leuke kans die sommige studenten erg leuk vinden. Ten tweede ervaren ze de conferentie als een heel fijn moment om elkaar (na de thesisperiode van circa 5 maanden) weer te zien. Sommige zijn in het buitenland geweest voor hun stages en er wordt van februari tot en met juni geen onderwijs gegeven, dus hebben ze elkaar lange tijd niet gezien. Dit is een kans om bij te praten en wellicht ’s avonds af te spreken. Ten laatste ervaren ze het enigszins als afscheid van elkaar, want dit is het laatste moment dat de cohort bij elkaar is, met uitzondering van de buluitreiking in oktober. Maar bij de buluitreiking is familie aanwezig en zijn niet alle studenten aanwezig. De conferentie is min of meer voor studenten alleen, en dat ervaren ze als best fijn.” Ook het Conference Team blikt tevreden terug: “Over het algemeen werd de conferentie als zeer positief ervaren. Het was leuk om medestudenten hun werk te zien presenteren en te zien wat ze de afgelopen 6 maanden hebben gedaan.”
Aan Matt Commers vroeg ik hoe de stafleden van International Health de conferentie ervaren: “De stafleden ervaren de conferentie als een erg mooi moment om te zien wat de culminatie is van de opleiding die we aan de EPH bachelor studenten hebben geboden. Je ziet daar veel groei en dat voelt goed als docent en programmamanager.”
Waarom is het nuttig dat deze conferentie ieder jaar wordt georganiseerd?
Het Conference Team licht toe: “Deze conferentie is handig om inzicht te krijgen in de voorbereiding van zo’n evenement. Veel kleine details moeten voor de conferentie worden geregeld en er zijn veel dingen om over na te denken. Deel uitmaken van deze planningsgroep heeft zeker geholpen om een duidelijker idee te krijgen van wat er van je wordt verwacht in een planningsgroep. Natuurlijk kent plannen en organiseren zijn ups en downs, dus deel zijn van zo’n proces leert je veel. Het wordt gehost als een officieel evenement waar studenten zich goed op moeten voorbereiden, omdat dit in de toekomst een taak zou kunnen zijn tijdens hun werk.” Lieke van Grootel vult aan: “Alle studenten stellen hun thesis project waar zij de afgelopen maanden aan hebben gewerkt voor. Zo krijgt iedereen een gevoel hoe het is om haar of zijn werk te presenteren.” Matt Commers benadrukt dat studenten zo ook kunnen kennismaken met elkaars thema’s en bevindingen. “De studenten kunnen kritisch kijken naar elkaars onderzoeken en dat is op zichzelf een goede oefening.”
Zou het niet interessant zijn om nog bredere ruchtbaarheid aan de conferentie te geven, zodoende dat er een breder publiek aanwezig is?
Matt Commers denkt van wel, maar benadrukt ook dat de middelen er niet zijn om dat te doen. “Twee stafleden werken samen met de studenten om de conferentie te organiseren, maar de organisatie ligt voornamelijk bij de studenten zelf. Ik denk ook dat als we eerlijk zijn er weinig belangstelling is bij industrie, etc. om een dag te besteden aan presentaties op het niveau van bachelor thesissen, want sommige zijn van een bescheiden niveau. Desalniettemin zou je wel kunnen denken aan het uitkiezen van de beste thesissen/presentaties en die aan een groter publiek laten zien.”
Worden dit soort conferenties ook bij andere studies binnen de faculteit gehouden?
“Nee, dat is op dit moment niet het geval”, zegt Matt Commers, “maar de coördinator van de bachelor Gezondheidswetenschappen overweegt het wel om dat in te voeren. Ik denk dat de beperkte omvang van de bachelor EPH dit mogelijk maakt en de oprichters van de bachelor EPH waren innovatief bezig.”
* De quotes van het EPH Conference Team zijn door de auteur vrij vertaald vanuit het Engels.
Bedankt voor het lezen en mocht u vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet om ons te contacteren.
In verband met de zomervakantie verschijnt het volgende artikel van PH-Limburg op 22 augustus! We wensen iedereen een fijne vakantie toe!